Politiet indfører visitationszone

Frem til den 17. april har politiet indført en visitationszone i Vollsmoses afdelinger og de omkransende veje. Formålet er at forebygge konkrete voldelige konfrontationer i det offentlige rum, forklarer politiinspektør.

En mand blev i påsken såret efter et knivstikkeri i Bøgeparken, hvor der senere samme dag også blev fundet patronhylstre fra skydevåben. Konfrontationen, som ifølge Fyns Politi ikke er banderelateret, bunder i interne stridigheder mellem visse kriminelle personer i Vollsmose. Hændelsen fik politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen til at indføre visitationszone i ’Vollsmosefirkanten’ fra den 2. – 17. april af frygt for, at det kan komme til yderligere voldelige konfrontationer, som kan indebære fare for borgernes liv, helbred eller velfærd.

Det vil sige, at politiet i den periode kan visitere personer og køretøjer i bydelen uden at have en konkret mistanke.

– Normalt skal vi have en konkret mistanke og rejst en sigtelse for at visitere en person eller ransage en bil. Sådan er reglerne ifølge Retsplejeloven. De regler træder ud af kraft, når visitationszonen bliver indført, forklarer politiinspektør ved Fyns Politi, Johnny Schou.

– Det betyder ikke, at vi vender lommer på alle i Vollsmose, men de personer, vi er interesseret i at visitere, færdes i området, så det giver os mulighed for at visitere de ’rigtige’ personer fra det kriminelle miljø, fortsætter han.

Et våben er et våben for meget
Ifølge Johnny Schou har visitationszonen et klart formål om at standse yderligere voldelige konfrontationer mellem de kriminelle personer og signalere, at det ikke bliver tolereret, at en indbyrdes konflikt foregår i det offentlige rum til fare for andre. Så zonen handler i høj grad om at beskytte de mange. Derudover opstod muligheden for at indføre visitationszoner i 2004 som et middel til at beslaglægge våben.

– Det er et forebyggende greb, som vi benytter samtidig med, at vi taler med de involverede parter og prøver at få dem til at forstå, at de skal finde andre løsninger, siger han og fortæller, at der allerede er blevet visiteret ’en del personer’, men at der ikke er fundet nogen våben.

– Virkeligheden er, at når vi begynder at visitere, så begynder det kriminelle miljø at undlade at bære og transportere våben, og det forringer muligheden for voldelige konfrontationer, lyder det fra politiinspektøren, der forklarer, at selvom stridigheder er centreret omkring specifikke områder i Vollsmose og bestemte personer, så gælder zonen i hele bydelen, så politiet kan visitere ved de veje, som de ’interessante’ personer benytter.

– Men som almindelig beboer, der overholder våbenloven – som jo er langt de fleste – skal man ikke gøre andet, end man plejer, understreger han.

Seneste Artikler
Byrådet afsætter 100 millioner kroner til Vollsmose
Vollsmose Boxing og Projekt Zlatan får penge af Østifterne
Ulykkes-bilist sendte fire på skadestuen
Endnu en velskrevet fortælling om Borgia-familien
Angriberen fra Bøgeparken er tilbage