Har huseret 50 år i Mosen

Ebbe Warberg på 80 år flyttede med sin kone ind i Granparken den 30. marts 1968. Siden har han boet i Birkeparken og nu i Tjørnehaven.

Den 30. marts var det 50 år siden, at Ebbe Warberg flyttede ind i Granparken. Siden har han boet i Birkeparken, og i dag holder han til i Tjørnehaven, hvor han kigger tilbage på sine 50 år i Mosen i anledningen af sit jubilæum. 

I 1968 tog Ebbe Warberg en ny bydel i brug. Vollsmose. Ebbe og hans højgravide hustru fik som de første nøglerne til en nyopført lejlighed i en af Granparkens boligblokke og skiftede et baggårdsliv med deletoilet i Frederiksgade ud med eget bad.

– Det var den 30. marts 1968 mellem klokken 14 og 15. Jeg husker det tydeligt, siger Ebbe Warberg. Erindringen om indflytningen er krystalklar hos den 80-årige herre, for samme dag blev han også far for første gang.

I de år vaskede han og konen tøj i en vaskemaskine i en garage, da der endnu ikke var opsat vaskehus. Der var til gengæld en barak med købmand, to banker og en frisør, hvor der i dag er en stor parkeringsplads med et beboerhus i midten.

Efter 11 år i Granparken og yderligere familieforøgelse flyttede Ebbe Warberg og hans familie til et rækkehus i Birkeparken, hvor familien hurtigt faldt til. I løbet af årene i Birkeparken blev Ebbes hustru syg, og han plejede hende i flere år, inden hun gik bort. Børnene var i mellemtiden flyttet hjemmefra, og rækkehuset blev for stort, så Ebbe flyttede til Tjørnehaven med sin hustrus porcelænsfigurer og deres fælles malerier. Her bor han endnu og kunne den 30. marts i år dermed prale af at have boet 50 år i Vollsmose.

Fortid med madpakker
Vollsmoses udvikling gennem 50 år er dog ikke den  eneste historie, som Ebbe Warbeg er en del af. I dag er hans tidligere levevej – en smørrebrødsvogn – nemlig sikret for eftertiden som et stykke byhistorie på Møntergården i Odense.

Dengang han boede i Birkeparken blev han iværksætter og solgte madpakker fra sin madpakkevogn ved Odense Banegård.

– Jeg gik forlæns ind og baglæns ud, så lille var den. Den var på størrelse med det her bord, siger Ebbe Warberg og peger på sit sofabord for at beskrive, hvad aviserne dengang kaldte Danmarks mindste arbejdsplads. Ebbe Warberg havde faste kunder og var godt bekendt med deres spisevaner.

– Bare jeg så deres bil eller deres cykler, så vidste jeg, hvem det var, og hvad de skulle have, fortæller jubilaren stolt.

Når Ebbe Warberg fortæller, løber han ind og ud ad historier, mens han sidder helt stille i sin lænestol. Han kan i ét hug fortælle om skolegangen som ordblind teenager og udførlige dagsbogsskriverier til, hvordan han førhen drak snaps om morgenen for at løsne sin stive krop. Han har et oprigtigt smil, som viser, at han har kæmpet gennem livet og stadig har en masse at byde på.

Et liv med mangfoldighed
Hverdagene i Tjørnehaven bruger Ebbe Warberg som turleder for andre seniorer, der kan lide at cykle. For nylig blev han diagnosticeret med sygdommen Parkinson, hvilket giver udfordringer i de små daglige gøremål.

– Jeg kan godt lide at have skjorte på, men det er jo umuligt at lukke knapperne, når hænderne ryster, siger han.

Gennem sine 50 år i Vollsmose, har Ebbe Warberg oplevet, hvordan 1960’ernes nye boligområde med store lejligheder udviklede sig til et boligkompleks med 40 forskellige nationaliteter og et indbyggertal, der er større end Fåborgs.

– Selvfølgelig vil der opstå gnidninger, når man bor så mange mennesker sammen, siger han om Vollsmose og trækker en tråd tilbage til sin tid ved smørrebrødsdisken bag banegården. For både dengang og nu har han interesse i at møde nye mennesker, og når han taler om sit forhold til Vollsmose er det med et stort smil på læberne.

– Forskellighed fremmer. Folk her har hver deres mening og hver deres tro. Jeg har ikke noget imod det. Jeg lever i fred her. Jeg har både mine tyrkiske naboer og mine andre naboer, som jeg snakker meget med. Hver gang vi møder hinanden, så hilser vi. Hvorfor skulle vi ikke kunne det, slutter han.

Seneste Artikler
Byrådet afsætter 100 millioner kroner til Vollsmose
Vollsmose Boxing og Projekt Zlatan får penge af Østifterne
Ulykkes-bilist sendte fire på skadestuen
Endnu en velskrevet fortælling om Borgia-familien
Angriberen fra Bøgeparken er tilbage