Gymnastik åbnede Ayas verden

Aya Loubani er født med Noonan syndom, der gør det svært at være fysisk aktiv i længere tid ad gangen. Efter hun startede til rytme- og springgymnastik, er det imidlertid blevet muligt for hende at være meget mere fysisk aktiv.

Gymnastik blev et vendepunkt i Aya Loubanis liv. I gymnastikken står hendes medfødte handicap ikke i vejen for hverken flikflak eller håndstand, og det har åbnet en helt ny verden for den unge, aktive pige.

Lyden af en masse glade børnestemmer når helt ud på parkeringspladsen ved Agedrup Hallen. Straks man træder indenfor, bliver man klar over, hvad der foregår. For lige så langt øjet rækker ses glade piger, der springer, hopper og danser til musik. De dyrker gymnastik på Fjordager IFs spring- og rytmehold for piger på 4.-6. klassetrin.

En af dem er Aya Loubani på 13 år fra Bøgeparken. Upåvirket af de mange piger omkring hende, træner hun flikflak ved hjælp af stor rulle, der gør hende fortrolig med den baglæns salto.

Hun er den mindste af pigerne i salen, men en af de mest ihærdige. Det har også været sin kamp at blive en del af spring- og rytmeholdet i klubben. Aya Loubani adskiller sig nemlig fra sine jævnaldrende ved at være lille og spinkel. Hun er født med Noonan syndrom, hvilket blandt andet betyder, at hendes krop er sent udviklet og udstyret med en hjertefejl, der ofte medfører problemer med at udøve fysisk aktivitet i længere tid ad gangen, forklarer Ayas mor, Rihab Shahin.

LÆS OGSÅ: Handicap er ingen hindring

Og det kan være svært at acceptere for en pige, der ønsker at leve et aktivt liv ligesom Aya.

– Men jeg har lært hende, at intet menneske er perfekt. Man må have modet til at stå ved den, man er, fortæller Rihab Shahin.

Det råd har Aya Loubani troligt fulgt i jagten på en fritidsinteresse. Hun har prøvet at gå til både svømning og karate, men har hver gang måttet opgive.

– Jeg blev træt efter fem minutter, og mine ben begyndte at hæve og gøre ondt, fortæller hun.

Gymnastik blev et vendepunkt
Vendepunktet for Aya Loubani kom, da hendes kusine i august sidste år tog hende med til gymnastik i Fjordager Idrætsforening. Her havde hun det sjovt med de andre på holdet lige fra starten. Gradvist vænnede hendes krop sig også til at springe, hoppe og danse i halvanden time, uden at benene hævede og gjorde ondt.

– Det er en helt ny verden, der har åbnet sig for mig. Gymnastik giver mig mulighed for at være det aktive menneske, jeg hele tiden har ønsket, siger hun og beviser det til fulde på gymnastikmåtterne ved at slå en flikflak. Og det er bestemt ikke nogen let sag. Aya skal nemlig foretage en omdrejning af kroppen ved at kaste sig bagover med hovedet først, derefter gå fra en oprejst stilling til en håndstand og så skubbe fra gulvet med hænderne for at komme tilbage i oprejst stilling. Med lidt hjælp fra to instruktører lykkes det, og flere af de omkringstående kammerater klapper og nikker anerkendende.  Det er nemlig godt gået, når man som Aya kun har dyrket gymnastik i syv måneder.

LÆS OGSÅ: Kæmper for at kvitte kørestolen

– Det er typisk for hende, lyder det fra gymnastikinstruktør Julie Ansgaard Pedersen. Hun fortæller, at hvor Aya i starten trak sig, når det hele blev for hektisk til træning, er hun i dag udstyret med et imponerende gåpåmod.

Glæder sig til opvisning
Halvanden times gymnastik om ugen er dog ikke nok for Aya Loubani. Ved hjælp af YouTube træner hun selv nøje de øvelser, som instruktørerne giver gymnasterne for hver uge.

– Jeg bliver nødt til at holde mig i god form, så jeg fortsat kan være aktiv og kan være med til svømning og løb i skolen. Og ikke mindst undgå smerter, forklarer hun.

I Agedrup Hallen er tiden ved at være gået, og stilheden sænker sig så småt. Pigerne sætter sig på gulvet, og instruktørerne siger tak for i aften. Ikke flere hop, dans og spring for nu. Heller ikke for Aya Loubani, der sammen med kammeraterne kan se frem til forårsopvisningen i Fjordager Hallen.

– Den glæder jeg mig meget til. Jeg har været med til tre opvisninger i denne sæson. Det er super sjovt at vise over for mange mennesker, hvad man kan, slutter Aya Loubani.

Seneste Artikler
Byrådet afsætter 100 millioner kroner til Vollsmose
Vollsmose Boxing og Projekt Zlatan får penge af Østifterne
Ulykkes-bilist sendte fire på skadestuen
Endnu en velskrevet fortælling om Borgia-familien
Angriberen fra Bøgeparken er tilbage