Anmeldelse: Fra enevældig sogne-solkonge til sogne-socialarbejder

Vollsmose Kirke viser i øjeblikket udstillingen ’Præstegårdens 500 år som central kulturinstitution’, som er både informativ, sjov og inkluderende – især med guide.

Fra Vollsmose Kirkes solvarme parkeringsplads trådte jeg spændt ind i kirkens kølige rum for at mødes med udviklingspræst Povl Götke. Han skulle være min guide gennem udstillingen ’Præstegårdens 500 år som central kulturinstitution’, der i øjeblikket bliver vist i Vollsmose Kirke.

Udstillingen gennemgår kronologisk de omkring 500 år fra reformationen og op til i dag med fokus på præstens og præstegårdenes udvikling. Selvom udstillingen er oversat fra tysk til dansk af en akademiker, er sproget let forståeligt, og plakaternes illustrationer viser alt fra den strenge revsende præst til legende børn med runde kinder i varme farver. Jeg havde på forhånd frygtet falmede fotos af kalkmalerier med dansende skeletter og sære hatte samt lidt moderat kedelige tekster. Men udstillingen talte til mig på en måde, så jeg straks tænkte, at det kan selv jeg forstå.

Klart historisk indblik
Povl Götke er ekspert i Martin Luther, og hans guidede tur gav et ekstra lag til udstilling-en. Jeg fik et klart indblik i præstens sociale samspil med sognebørnene gennem tiden og skolestarten i 1736, hvor det var præsterne, der underviste.

Udstillingen viser også præstegårdshaverne, hvor den noget konkurrenceprægede præst Ludwig Agricola havde et æbletræ med hele 329 æblesorter. Og man får et indblik i præsternes skiftende tøjstil fra et ’Darth Vader look’ til asparges-blege og vitaminfattige ansigter og pibekraver. Den belyser også kønsroller og viser den første kvindelige præst Cäcilie Karg fra Dannigkow i 1925.

– Præste- og sognegårdenes oprindelige funktion er næs-ten væk nu. Vi skal derfor finde en ny rolle for at holde den gode kontakt til sognets borgere, siger Povl Götke.

Hans pointe understreges i udstillingen, som tydeligt fortæller, at præsten er gået fra at være jordbesiddende sogne-solkonge til en slags sogne-socialarbejder med græsplæne og parcelhus.

En guide er rart
Udstillingen er ikke kun for kristne, og jeg tror, at eksempelvis muslimer også kunne finde den interessant, da den tydeligt fortæller om det lutherske samfund og dets kultur – emner som også bliver vendt i den offentlige debat.

Det var rart at have en guide med rundt, men selv uden guide er udstillingen informativ, åben, sjov og inkluderende.

Udstillingen ’Præstegårdens 500 år som central kultur-institution’ varer frem til den 25. maj. Der er gratis adgang i kirkens åbningstid eller efter aftale.

Seneste Artikler
Klar til nye krav om persondata
Ny infrastruktur: Tilbudsgivere er udvalgt
Fremtidens Vollsmose i udbud
Første del af Fremtidens Vollsmose indvies
Rekordmange børn på fodboldskole