Forstå lægesituationen på fem minutter

Hvornår var der sidst en læge i Vollsmose? Og hvad bliver der i øjeblikket snakket om blandt politikerne? Vollsmose Avisen giver et lynhurtigt overblik over de sidste års debat om den lokale lægedækning.

2004
I september 2004 lukker læge Preben Fabricius Mølbæk sin praksis i Vollsmose for at gå på pension, men ingen andre læger ønsker at overtage hans praksis. Debatten om lægedækningen i Vollsmose har været tilbagevendende lige siden.

2006
Med fem millioner kroner fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet åbner Vollsmose Sundhedscenter, men uden et tilbud om almindelig lægehjælp. Samme år viser en undersøgelse, at flere og flere læger fravælger at arbejde i udsatte boligområder, fordi konsultationer i gennemsnit tager længere tid og dermed går ud over lægernes indtjening.

2011
Odense Kommune sælger Østerhøj til Dan Mark Ejendomme A/S, der blandt andet melder ud, at de vil indrette en af ejendommens etager til sundhedserhverv som eksempelvis klinikker til læge og tandlæge. I dag er højhuset primært beboet af studerende.

2013
Ifølge et notat fra Sundhedsministeriet har Region Syddanmark problemer med at finde læger, der er indstillet på at etablere sig i Vollsmose på almindelige overenskomstvilkår. Lægerne skal lokkes med færre patienter og spændende, faglige aktiviteter, udtaler de praktiserende lægers formand dengang og pointerer, at selvom der ikke er en læge i Vollsmose, så er der læger at vælge imellem inden for få kilometers afstand.

2016
Den 2. november åbner ’VIVO – Huset for kultur, sundhed og livsudfoldelse’, der blandt andet huser Sundhedscenter Vollsmose, sundhedsplejersker, psykologer og familiebehandlere, men ingen læge.

– (…) måske kan disse rammer bidrage til at gøre det attraktivt for en praktiserende læge at åbne en praksis her om nogle år, udtaler projektleder i Odense Kommune, Stephan Siig Hansen, til Vollsmose Avisen.

2016
DR rapporterer, at 15 ud af de 25 boligområder på regeringens ’ghettoliste’ ikke har en praktiserende læge. Danske Regioner kalder det er et problem, og foreningen Praktiserende Lægers Organisation (PLO) melder ud, at de gerne vil se på, hvordan læger kan få lyst til at arbejde i udsatte boligområder. De to parter sidder i øjeblikket i overenskomstforhandlinger, hvor de blandt andet forhandler om en ny honoreringsmodel, der kan gøre det økonomisk attraktivt for læger at åbne klinik i områder som Vollsmose.

2017
I januar præsenterer regeringens Lægedækningsudvalg 18 anbefalinger til, hvordan man kan løse lægemanglen i Danmark, blandt andet i udsatte områder. Et par uger senere indgår regeringen og samtlige partier i Folketinget en aftale, der er baseret på anbefalingerne. Aftalen vil blandt andet understøtte en ny model for praktiserende lægers indtægt, hvis PLO og Danske Regioner når frem til en aftale.  

2017
Et politisk udvalg i Region Syddanmark, der beskæftiger sig med sundhed på tværs af sektorer, er på besøg i VIVO den 14. marts for at blive klogere på sundhedsarbejdet i et udsat boligområde. Politikerne diskuterer blandt andet VIVOs potentialer – herunder spørgsmålet om placeringen af en lægepraksis.

Seneste Artikler
Forestilling lærer børn om ligeværd
Endelig afgørelse om forårs-sfo: Kommende skolebørn bliver samlet på Abildgårdskolen
Boksedrenge på vej til det store lærred
K-pop forbinder unge fra hele verden
Klimahelte får belønning på 15.000 kroner