Cykling skal på skoleskemaet

Endnu flere børn og unge deltog i år ved B1909s sponsorløb. Nu vil lokale aktører gøre cykling til en fast del af skoleskemaet på Vollsmoses to folkeskoler.

Foto: William Thorup Hansen, borgerfotograf

I mange år har B1909s sponsorcykelløb ’Tour 09’ været et arrangement for voksne. Statsminister Lars Løkke og andre prominente personer har gennem årene cyklet rundt og rundt i Vollsmoses grønne områder og dystet om at cykle flest omgange inden for en time. Men i år er det nogle helt andre deltagere, der er løbet med opmærksomheden. 29 børn og unge fra H.C. Andersen Skolen og Abildgårdskolen deltog den 27. august i det traditionsrige cykelløb. Og det var mere end dobbelt så mange sammenlignet med sidste år, som var første gang, at børn og unge kunne deltage.

En bragende succes
Ifølge Freddy Vermod, der er tovholder på ungdomsløbet, og som arbejder med børnene til daglig, var årets fremmøde intet mindre end ’en bragende succes’.
– Børnene var så glade og passionerede til løbet, og de spurgte mig, hvornår de kunne komme ud at cykle igen, hvilket var fantastisk positivt, fortæller Freddy Vermod, der nu er gået sammen med lærere fra H.C. Andersen Skolen og Abildgårdskolen for at få cykling permanent på skoleskemaet.

Tag cyklen i skole
De tre har igennem det forgangne skoleår cyklet med elever fra 4.-6.klasse og blandt andet benyttet sig af den samme rute, som bliver kørt under ’Tour 09’. Cyklerne har skolerne sidste år fået doneret af Odense Kommune som en del af projektet ’Cykelglad skole’, der skal få flere elever til at tage cyklen til skole.
– Så vi var jo spændt på at se, om det ’kun’ havde motiveret børnene til at cykle den ene dag til cykelløbet hos 9’erne, eller om det havde plantet en mere vedvarende interesse, siger Freddy Vermod, der selv er passioneret cykelrytter.

Giver positive oplevelser
Tidligere har tal vist, at kun 14 procent af Vollsmoses børn og unge tager cyklen til skole. Freddy Vermods erfaring er da også, at mange børn og unge i Vollsmose ikke er fortrolige med det tohjulede køretøj.
– Nogle af børnene har aldrig siddet på en cykel før, og andre kører meget usikkert. Så vores vision er at gøre børnene fortrolige med cykling og få flere af dem til at cykle i dagligdagen, siger han og peger på, at med jernhesten følger flere positive sidegevinster:
– De lærer færdselsreglerne at kende, de lærer at passe på hinanden, de får positive oplevelser i et fællesskab på tværs af køn og baggrund, og så får de bevæget sig udenfor i den friske luft.

Imponeret toprytter
Også tidligere professionelle toprytter Rolf Sørensen deltog i ’Tour 09’ og var imponeret over de unge deltagere.
– Jeg håber, at de kommer ud og cykle. Jeg ville jo gerne have, at de stille og roligt skal ud og måske cykle i en cykelklub i Odense, fordi der er sådan et fantastisk sammenhold. De kommer ud og bliver integreret på en helt fantastisk måde, og der er så mange fysiske stærke børn her omkring mig, som måske ikke ved, at de har et talent, lød det fra Rolf Sørensen til TV2 Fyn.

Seneste Artikler
Forestilling lærer børn om ligeværd
Endelig afgørelse om forårs-sfo: Kommende skolebørn bliver samlet på Abildgårdskolen
Boksedrenge på vej til det store lærred
K-pop forbinder unge fra hele verden
Klimahelte får belønning på 15.000 kroner