Abildgårdskolen er Årets Cykelskole

På Abildgårdskolen i Odense finder man nogle af de børn, der cykler allermest i hele Danmark.

Abildgårdskolen har gjort det sejt og smart at cykle. Den tohjulede er blevet så ’in’ blandt eleverne, at skolen nu er kåret som Årets Cykelskole af Cyklistforbundet.

Forventningens glæde kunne både mærkes og høres, da Abildgårdskolens elever torsdag formiddag var samlet for at få overrakt den fornemme pris som Årets Cykelskole.

– Det er en stor fornøjelse at give prisen til en skole, der gør et så fornemt stykke arbejde med at gøre cyklen til en del af en sundt og sjovt børneliv. Jeg håber, at I kan være med til at inspirere andre skoler til at gøre det samme, lød det fra direktør i Cyklistforbundet, Claus Bondam, der var mødt op for at overrække prisen og fejre de cykelglade børn.

Hyggeligt at cykle sammen
Det er første gang Cyklistforbundet kårer Årets Cykelskole, og seks skoler har været med i opløbet om den fornemme titel.

Jasmin Ahmad Zaabalawi fra 8.a på Abildgårdskolen modtog prisen på vegne af alle skolens elever og personale. Ifølge hende er der mange gode grunde til, at Abildgårdskolen er en cykelglad skole, og at eleverne ofte vælger det tohjulede transportmiddel fremfor gåben eller bus.

– Når vi skal nogle steder hen med skolen, så går det meget hurtigere, hvis vi cykler. Der er det altså bare meget mere besværligt, hvis vi skal med bussen – og heller ikke nær så hyggeligt, forklarer hun.

Netop det sociale aspekt omkring den aktive transportform, betyder meget for Jasmin Ahmad Zaabalawi, og cykelturenes fællesskab er også noget, hun dyrker udenfor skolen.

– Fordi vi cykler så meget i skolen, kan jeg mærke, at jeg har fået mere lyst til at cykle i min fritid, og jeg får også mine venner fra andre skoler til at cykle sammen med mig, når vi skal nogen steder hen, siger Jasmin Ahmad Zaabalawi.

Giver gode cykelvaner
Det faktum, at cykeltræningen i skolen motiverer børnene til også at bruge cyklerne uden for skolen og giver gode aktive transportvaner, gør lærer Mette Lynggaard glad. For det er lige netop et af målene med skolens projekt ’cykelglad skole’, der blandt andet indeholder et cykeltræningshold for eleverne hver tirsdag året rundt.

– Mange af eleverne bruger ikke cyklen som en aktiv del af deres hverdag, når de starter i skole, så det har vi et mål om at lære dem. At cykle skal ende med at være en naturlig del af dagligdagen og noget, man bare gør – også selvom det regner, siger Mette Lynggaard.

Regn er da heller ikke noget, der afholder Ahmed fra 4.b fra at tage cyklen.

– Det er super sjovt at cykle i regnen. Så kan man ræse gennem de store vandpytter, griner han.

Abildgårdskolen har flere forskellige tiltag, der skal gøre skolens elever til glade og sikre cyklister. For eksempel har skolen 80 cykler, som eleverne kan bruge både i frikvarteret og som del af undervisningen. Cykelture til byens kulturelle og øvrige tilbud er i dag en fast del af undervisningen. Skolen har indrettet en BMX-bane til leg, sport og undervisning, hvor især de mindre elever bruger cyklen, når de skal løse særlige regne- og tælle-opgaver. Skolen har desuden en ‘trafikpolitik’, der tænker cykling ind som en del af helheden i skoledagen i modsætning til at være mere afgrænsede projekter.

Seneste Artikler
Byrådet afsætter 100 millioner kroner til Vollsmose
Vollsmose Boxing og Projekt Zlatan får penge af Østifterne
Ulykkes-bilist sendte fire på skadestuen
Endnu en velskrevet fortælling om Borgia-familien
Angriberen fra Bøgeparken er tilbage