STAR 2002 står på skuldrene af flere generationers købmænd

  15. marts 2017 Vollsmose Avisen


  Esma Yurdaer har drevet STAR 2002 i Vollsmose Torv i 15 år. Hun kommer fra tyrkiske købmandsfamilier og har aldrig mistet troen på butikken, selvom det kan være svært at drive forretning i Vollsmose.

  Tekst: Signe Lene Christiansen
  Foto: Bjarne Kjær Simonsen

  To kvinder spørger efter prisen på et stort tæppe, og en dame banker på ruden til det gamle taekwondo-lokale for at høre om prisen på en håndtaske. Det er formiddag og flere kunder er kommet forbi for at kigge på de mange stabler af tæpper i STAR 2002. Esma Yurdaer har midlertidigt udvidet forretningen til det gamle træningslokale i Vollsmose Torv for at sælge ud af lageret af tyrkiske tæpper.

  Et utal af butikker har efterhånden åbnet i Vollsmose Torv for blot at lukke igen kort tid efter. Men historien om STAR 2002 er en ganske anden, for Esma Yurdaer har holdt ved.

  Samme varer på hylderne
  Esma Yurdaer har drevet STAR 2002 siden 2002, som butiksnavnet også antyder. I 2007 udvidede hun forretningen med en butik i Bazar Fyn. Varesortimentet er det samme i de to butikker og har ikke ændret sig meget siden 2002. Dengang var det også gaveartikler, sengetæpper og diverse genstande til hjemmet, der stod på hylderne. 

  - Tæpperne og gaveartiklerne er fra min tyrkiske kultur. Da jeg åbnede dengang, kunne man ikke rigtig købe den slags i Odense, selvom byen har en meget blandet befolkning, siger Esma Yurdaer og fortæller, at det første år gik rigtig godt for forretningen.

  - Men så begyndte der at komme færre kunder herude. Måske på grund af den negative omtale af Vollsmose - og det blev lidt sværere, fortsætter hun.

  En familie af købmænd
  Sammen med sin mand kom hun til Danmark fra Tyrkiet for 46 år siden for at arbejde sammen med de mange andre såkaldte gæstearbejdere, der blev efterspurgt under højkonjunkturen i slutningen af 1960’erne. Ligesom flere andre besluttede de to sig for at blive i Danmark, og det betød også, at der skulle ske noget nyt på arbejdsfronten. Både Esma og hendes mand, der blandt andet har drevet en grønthandler, kommer nemlig fra forretningsdrivende familier  i Tyrkiet.

  - Det selvstændige arbejdsliv er gået i arv i generationer i begge vores familier. Min far kommer fra en familie af selvstændige købmænd, og min mors familie har også forskellige butikker i Tyrkiet. Jeg har det i blodet, siger Esma Yurdaer, der bor i Fyrreparken.

  Hun fortæller, at selvom det ikke er gået optimalt i alle butikkens 15 år, så går det nu, som det skal. For den mangeårige forretningsdrivende er der heller ingen tvivl: Man skal knokle for at være selvstændig. Hun har gennem årene set flere butikker åbne op og lukke ned igen i Vollsmose Torv.

  - Man skal have modet til at kæmpe for sin forretning, siger den erfarne butiksejer om tendensen i Vollsmoses forretningsliv og slutter: 

  - Jeg har aldrig sluppet troen på, at det kan lade sig gøre at køre forretningen. Derfor står jeg og STAR 2002 stadig på benene.

  Indsend gerne artikler eller forslag til artikler på avis@vollsmose.dk senest kl. 12.00 på dagen, hvor der er deadline, som generelt altid er torsdagen før udgivelse. 

  Se i vores nyhedsarkiv