Hæderlig horrordebut af lokal forfatter

afsind-628

Horrorforfatter Martin Schjönning fra Vollsmose debuterer hæderligt som romanforfatter med bogen Afsind.

Af Rene Agergaard,

Borgerjournalist

Afsind er den første roman af Martin Schjönning, som tidligere har skrevet en række anerkendte noveller. Generelt klarer han springet rigtig godt og viser til fulde sin evne til at skabe billeder i hovedet på sine læsere. Bogen er uhyggelig, men samtidig fængende og svær at lægge fra sig – man vil gerne lige have det næste gys med. Desværre synes jeg, at historien mister lidt momentum hen imod slutningen, og man sidder lidt tilbage med en følelse af ’var det dét og hvorfor?’

Hårrejsende handling

Selve historien handler om Gregor, som er psykisk syg. Hans forældre døde, da han var barn, og siden har han været indlagt på en psykiatrisk institution, hvor han har opbygget et fortroligt forhold til sin psykiater, Lacedon. De senere år har han dog boet for sig selv i en kælder, stærkt medicineret for at holde de værste syner væk.

En dag finder Gregor et billede, der er skubbet ind under hans hoveddør. Billedet viser en tortureret pige, som han genkender. Han beslutter sig for at søge hjælp hos sin psykiater Lacedon, men på vejen til hospitalet mister han orienteringen, og da han kommer til sig selv, er kaos brudt ud i byen. Ud af det blå overfalder og maltrakterer ganske almindelige mennesker deres familiemedlemmer, og hvem der ellers er så uheldige at være i nærheden af dem, når vanviddet rammer, så nu er både hospitalet og politiet presset til det yderste. Man følger mange små historier, hvilket bliver drivkraften i bogen.

Forløsningen udebliver

Det går langsomt op for Lacedon, at Gregors barndomssyner måske ikke blot er hallucinationer, og sammen med en overlæge og en mand ved navn William, der selv har oplevelser med afsindets følger tæt på, forsøger de fire at finde frem til kilden for udbruddet for at stoppe det. Men det er lettere sagt end gjort, når dæmonerne lurer, og byen er grebet af vanvid.

Byen spiller også en rolle i historien. Den bliver næsten levendegjort, hvilket er et fortællergreb, som Martin Schjönning før har brugt. I alt 3 ud af 5 stjerner for en god, men lidt uforløst fortælling af en opkomling i dansk horror.